Zwarte Zaterdag in Frankrijk staat bekend om de extreme verkeersdrukte op de wegen naar het zuiden, als vakantiegangers massaal richting hun vakantiebestemmingen trekken. In 2024 vallen deze beruchte dagen op: 13, 20 en 27 juli, en op 3 en 10 augustus.
Inhoudsopgave
Oorzaak zwarte zaterdag
De drukte wordt voornamelijk veroorzaakt door de vakantie-uittocht uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Reizigers die vanuit Nederland naar het zuiden van Frankrijk afreizen, kiezen vaak voor bekende routes zoals de A31 door Luxemburg, richting Lyon, of de A6 en A7 via Dijon naar Lyon, beter bekend als de Autoroute du Soleil. Deze wegen staan bekend om hun lange files en wachttijden, vooral tijdens de piekuren op Zwarte Zaterdag.
Milieuregels
Tijdens de reis naar het zuiden van Frankrijk is het essentieel om rekening te houden met de milieuregulaties. In veel Franse en Duitse gebieden is het verplicht om een milieusticker of vignet op je voertuig te hebben. Deze regelgeving is ingevoerd om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren door de uitstoot van vervuilende voertuigen te beperken.
Voor Frankrijk heb je een Vignette Crit’Air nodig, terwijl in Duitsland een E-Plakette of een andere vorm van milieusticker vereist is. Deze vignetten kunnen vooraf besteld worden via websites zoals VignetBestellen, om ervoor te zorgen dat je zonder problemen door de milieuzones kunt reizen.
Terugreis 2024, welke route nemen?
Voor de terugreis vanuit het zuiden van Frankrijk naar Nederland gelden dezelfde drukke routes en milieuregelgeving. De terugkeer valt vaak ook samen met de Zwarte Zaterdagen, vooral als vakantiegangers ervoor kiezen om aan het einde van hun verblijf tegelijk terug te keren.
Het plannen van je reis buiten deze piekdagen om kan helpen om de ergste drukte te vermijden. Daarnaast is het verstandig om alternatieve routes te overwegen en de actuele verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Het vooraf bestellen van de benodigde milieusticker(s) blijft ook voor de terugweg een must voor een zorgeloze passage door milieuzones.